Excel ili Sinarm; Kako vi vodite evidencije iz ZNR, ZOP, ZO?

By January 10, 2018Blog

U ovom tekstu želimo u kratkim crtama usporediti MS Excel i program Sinarm.

Pohranjivanje podataka o radnicima, ispitivanjima, rokovima i slično se obično počinju bilježiti na listu papira. Međutim, ako želimo biti uz bok najuspješnijim poduzećima, bez dvojbe Vam je potrebno IT rješenje.

Istina je da određena poduzeća danas još uvijek ne spremaju i ne „pamte“ aktivnosti u ZNR, ZOP, ZO. ali se poslovanjem otkriva činjenica da su prednosti pohrane svih aktivnosti donijele itekakve prednosti za buduće vođenje zaštite na radu, zaštite od požara i zaštite okoliša.

Za takve pohrane, poduzeća u praksi koriste različita IT rješenja, a među najčešćima se uvijek susrećemo s MS Excel-om. Međutim, sve veći broj poduzeća se odlučuje za Sinarm i slične sustave, koji pružaju posebnu prilagodljivost kreiranju izvještaja, praćenju rokova, pohrani podataka o radnicima, strojevima, instalacijama, otpadu te ostalim elementima evidencije i svim aktivnostima vezanim uz njih. Kroz daljnji tekst su opisane prednosti, ali i nedostaci ovih dviju alternativa.

MS EXCEL

Brzina – u usporedbi sa programom Sinarm, ovo je jedina prednost.
Nema baze podataka – u Excel nije moguće dodati priloge (skenirane dokumente , pdf datoteke) ili druge datoteka koje su bitne za obavljanje poslova ZNR, ZOP, ZO. To bi trebalo biti pohranjeno odvojeno pa se može dogoditi da zaboravite podatke ili, što je još gore, izgubite ih.
Ispis podataka na propisane obrasce i kreiranje izvještaja – Kreiranje izvještaja i planiranje aktivnosti putem Excela zahtjeva dosta truda i znanja. Ispisivanje podataka na propisane obrasce, praćenje izmjena u zakonskoj regulativi te ponovno upisivanje ili prepisivanje podataka zahtjeva puno vremena.
Otežano je dijeljenje podataka među zaposlenicima – u Excelu rad nekoliko zaposlenika u isto vrijeme nije moguć, odnosno nad podacima promjene može evidentirati istodobno samo jedna osoba. To za voditelje i poduzeća gdje se više aktivnosti obavlja istovremeno, predstavlja noćnu moru.
Sigurnost podataka – Sinarm i slični sustavi koji djeluju putem interneta, u većini slučajeva imaju idealnu sigurnost podataka. Za to je obično odgovoran tim podrške sustava, rade se dnevni back-upi, a ukoliko se nešto “namjerno” izbriše, u istom danu podatke možemo vratiti.
Neorganiziranost – Osnovne informacije o klijentima mogu se prilično dobro organizirati. Međutim, problem nastaje kada želimo pratiti strukturirane aktivnosti il pregledati dodatne evidencije i rokove. Na koji način bismo saznali koje radnike je potrebno osposobiti ovaj tjedan ili kome je istekao liječnički pregled ili kada treba obaviti određena ispitivanja? U Excelu je takva vrsta evidencija vrlo teška.
Pristup Excelu – Gdje se Excel obično nalazi? Na računalu zaposlenika. Svatko od zaposlenika ima svoju bazu u Excelu? Je li to na jednom mjestu, na zajedničkom poslužitelju te imaju li svi zaposlenici pristup jednom Excel dokumentu ? U praksi često postoji nekoliko različitih Excel datoteka gdje dolazi do dupliciranja podataka. Ako želite takve podatke pravilno regulirati, treba nam puno vremena.

Program Sinarm

Podaci su smisleno, namjenski organizirani i relacijski povezani – u programu Sinarm podaci su organizirani po različitim skupinama. Radnici su u jednoj skupini, Instalacije/sustavi/sredstva rada u drugoj, dokumenti u trećoj, izvještaji pak u četvrtoj. To omogućava da u Sinarm sustavu u svakom trenutku na brz i lak način dođete do željene informacije.
Olakšano ispisivanje podataka na propisane obrasce i kreiranje izvještaja – Kreiranje izvještaja i planiranje aktivnosti putem Sinarma predstavlja lak zadatak. Rokovi su prikazani u kalendaru, program nudi napredne mogućnosti kreiranja izvještaja a ispisivanje podataka na propisane obrasce zahtjeva minimalno truda pošto su većinom svi podaci prethodno uneseni.
Dijeljenje podataka između zaposlenika – Sinarm je dizajniran tako da omogućuje istovremeni rad više korisnika na jednoj bazi podataka s različitim ovlastima pristupa, što omogućuje brzu i učinkovitu cirkulaciju informacija. Praćenje rokova je pregledno, ispisivanje podataka u propisane obrasce ubrzano, a kreiranje izvještaja moćno ali ujedno jednostavno.
Sigurnost podataka – Sinarm i slični sustavi koji djeluju putem interneta, u većini slučajeva imaju idealnu sigurnost podataka. Za to je obično odgovoran tim podrške sustava, rade se dnevni back-upi, a ukoliko se nešto “namjerno” izbriše, u istom danu podaci se mogu vratiti.
Podaci su dostupni bilo gdje i bilo kada, onom tko ih treba i onome tko ima ovlasti za pristup. Program Sinarm omogućuju pristup jedinstvenoj bazi elemenata evidencije i izvještajima bilo kada, bilo gdje.
Obavijesti – kroz Sinarm si kreirate automatski podsjetnike na važne aktivnosti i rokove (e-mailom, podsjetnicima u kalendaru, izvještajima), te je iste moguće lako podijeliti sa suradnicima.

Cjenovno je Excel ugodniji, no moramo se zapitati što zapravo dobivamo s investicijom ili najčešće “unajmljivanjem” CRM programa?

Jeste li još uvijek sigurni da je Excel pravi izbor za praćenje evidencija, rokova, kreiranje izvještaja i propisane dokumentacije? Testirajte učinkovit programa Sinarm besplatno!